onsdag 12. januar 2011

Friidrett for barn og unge i USA

På grunn av min jobb befinner familien seg dette året i Davis, California, en universitetsby med ca 60 000 innbyggere hvorav en veldig stor del er tilknyttet University of California, Davis. Vi hadde selvsagt gjort noen forundersøkelser, men var selvsagt spente på mulighetene for friidrettstrening.

Deler av stavgruppen
Friidrett er ikke noen vanlig (les stor) barneidrett i USA, det er minimalt med klubber som tar inn barn, og de fleste steder er friidrett noe en begynner med på High School (14-15 år). Det er noen klubber her og der som gir et tilbud, men det er unntaket.

På High school derimot er friidrett ganske stort, dette skyldes i stor grad sesongsystemet som sørger for at idrettene koliderer i veldig liten grad. Amerikansk football er f.eks høstsport, mens basket er vintersport. De fleste vil drive med èn idrett i hver sesong, og på våren står det ofte mellom friidrett, baseball og lacrosse.

Problemet med sesonginndelingen er selvsagt at det blir lite tid til hver idrett. Friidrettssesongen begynner typisk med trening rett før jul (preseason) og bygger seg gradvis opp mot stevnene som kommer i en meget intensive periode i mars, i løpet av april er det slutt.

Dagens hekketrening
For de av oss som mener at barn (og ungdom) bør drive med forskjellig idrett har dette systemet sine store fordeler. Ingen barn må velge bare en idrett, og resultatet blir at veldig mange prøver vår idrett. Når friidrett i tillegg arrangeres som lagkamper gjør det terskelen for å prøve veldig lav. Noen tall fra Davis high school sier litt om hva de har å ta av: I 2010 var det over 50 gutter med gyldig resultat på 100 meter, det var over 20 gutter med resultat i tresteg og i løpet av desember og januar har ca 20 gutter og jenter trent stav. Med andre ord veldig mange får testet idretten vår. På trening idag trente 40 personer hekk. Det er liten tvil om at når så mange spreke ungdommer tester ut friidrett, så er det større sjanse for at en oppdager talentene.

Jeg er ganske sikker på at jeg skulle funnet noen potensielt veldig gode friidrettsutøvere dersom jeg kunne få trene de 20 sprekeste håndball og fotballspillerne i Ski i tre-fire måneder (fire dager i uken).

Men (det er alltid et men) systemet har sine store ulemper også. Det er ikke lett å mestre teknisk krevende øvelser med bare tre måneders trening i året. Konsekvensen blir relativt sett svakere resultater i teknisk vanskelige øvelser. For de som virkelig vil satse på friidrett, og faktisk ikke vil gjøre noe annet er det også dårlig med tilbud resten av året.

Hvordan har det så godt med oss. Joda, stavhoppere er alltid litt sære. I Davis har disse tatt konsekvensen av problemet med sesonginndelingen og laget sin egen “undergruppe”. De trener stav to ganger i uken hele året, high school elevene blir med i “sin periode”. En flott gruppe med to utrolig flinke trenere, utøvere fra 9 år (Simen min nest eldste sønn), til en veteranhopper på 55. Best er en sisteårs higschool gutt som hoppet 4,72 ifjor.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar