søndag 6. februar 2011

Etter landskampen

Årets innendørslandskampe mellom Finland, Sverige og Norge var en god start på en fornying av et veldig gammelt konsept. Mange gode resultater og tilsynelatende en god erfaring for mange utøver uten erfaring med flagg på brystet. Den som ønsker å lese mer om landskampen anbefalesdet svenske friidrettsforbundets sider www.friidrott.se

Den norske innsatsen var som ventet, med untak av Christinas 60 meter hekk var det ingen norske resultater av internasjonal klasse.

Friidrettsblogg.no tillot seg å vurdere de enkelte øvelser før landskampen. Da må en selvsagt vurdere vurderingene ex post.

La oss denne gang først se på herrene. Sverige vant, noen få poeng foran Finland. Det kom antagelig like overraskende på Sverige som på oss. Svenskene viste en enorm fighting spirit, og flere av utøverne presterte årsbeste og personlige rekorder.

Ingen store overraskelser på sprinten. Jays vant som ventet 60 meter, mens Tormod Hjortnæs Larsen klarte å få en finne bak seg. På 200 meter ble litt overraksende Johan Wisman slått, og Mauritz Kåshagen fikk en plassering bedre enn ventet. På 800 meter slo Thomas Roth til og vant som vi forutså/håpet. På bade 1500 og 3000 løp de norske litt bedre en forhåndsvurdert. Vladimir satte en ny flott personlig record, men den ene finnen ble litt for sterk. På 300 meter hekk overrasket svenskenes Niclas Åkerstrøm og vant.

Ingen store overraskelser i hopp. Mest imponerende, den 17 år gamle svensken Melker Svärd-Jacobsson som hoppet 5,45 meter i stav. Det er bare 15 cm fra verdensrekorden i aldersklassen og Anders blir ikke 18 før i januar neste år. Imponerte/overrasket i lengde gjorde Andreas Otterling fra Sverige som hoppet ny kraftig personlig record to ganger, 7.89 meter.

Alt i alt er Norge som landslag veldig svake i hopp for herrer. 2.08 meter i høyde og 4.45 meter i stav er veldig langt unna det som bør være krav for å representere på seniornivå.

Kuletipsene traff vi ganske så godt med.

Damer
Her var det ikke overraskende for noen at Sverige vant. De hadde det jevneste og sterkeste laget.

Ezinne vant ikke overraskende 60 meter som hun ville. Utover det var beholdningen blant norske jenter i underkant. Positivt overrasket ble vi av Line Kloster sin andreplass på 400 meter. På de tre lengste løpene besatte norske utøvere alle de siste plassene. Interessant “comeback” av hovedleder Veslemøy Hausken på 800 meter.

Alt i alt kan vi ikke si annet enn at resultatene fra løp uten hekker er ganske trist. Det er som sagt ikke de som løper sin skyld, da alle de løp opp mot sitt beste. Det triste er at det ikke kreves mer for å komme på landslaget.

Situasjonen på hekk er derimot mye bedre. Christina med årsbeste i verden (ble tangert av en av Christinas hovedutfordrere i EM samme dag). Isabelle løp greit nok, mens Stine Tomb løp glimrende på 300 hekk.

I hopp ble resultatene omtrent som håpet. Ekstra bra både av Oda Utsi Onstad lengde og Inger Anne Frøysedal i tresteg. Høydejentene våre ser ut til å være stabile i underkant av 1.90 meter. Vi hadde gjerne sett stabilititeten i overkant.

I kule støtet begge de norske jentene årsbeste, men det ble som ventet alt for spett.

2 kommentarer:

  1. Europastatistikken sier at Svärd satte innendørs verdensrekord i Youth, 17 og yngre. Verdensrekorden utendørs er ifølge IAAF 5,51. Satt av German Chiaraviglio som jeg selv så vinne junior-VM i 2006 (han har tapt seg betrakrelig etter det, og ser nesten ut til å ha lagt opp).

    SvarSlett
  2. Det har du helt rett i. Jeg har sett meg litt blind på de uoffisielle verdensrekordene som registreres for alder (uavhengig av årsklasse). Rekorden jeg viser til er satt av Tarasov det året han fylte 18, men på sommeren (han ble 18 i desember). IAAF oppererer vel med tradisjonelle "Cut of dates" dvs. 1. januar. Uansett rart at svenskenes ellers meget oppegåend www.friidrott.se har tatt tak i det.

    SvarSlett