tirsdag 22. februar 2011

Gratulerer Sverige! "verdens beste stavnasjon"Hvilken nasjon er verdens beste i stavhopp. Den konkurransen er det nok mange som vil delta i. Avhengig av hvordan en regner kan det nok også bli flere vinnere.

Dersom en ser på øvelsen over tid, er det ingen tvil om at USA er best. Nitten menn har hoppet over 5.95 i historien, av dem er det syv amerikanere. Frem til Bubka dukket opp stod også amerikanere for de aller fleste verdensrekordene.

Stav for damer er mye nyere, men også her er USA langt fremme. Stacy Dragila var den første dronningen av stavhopp.

I USA er stav faktisk ganske stort. Det er mange rene stavklubber, og det er utrolig mange som hopper i løpet av ett år. Det gir selvsagt også endel bra resultater. Blant de 104 jentene som har hoppet 4.11 eller høyere innendørs i år er det faktisk 34 med USA bak navnet sitt. Et annet eksempel, det er 140 gutter på High school (16-18 år) som har hoppet over 4.20.

Det som iriterer amerikanerne, og som de ikke helt skjønner, er at de ikke er best. De vant riktignok OL for både men og damer i 2000, og for menn i 2004. Men Isinbaeva i dameklassen, Hooker og Lavillenie i herreklassen er større navn en Jenny Suhr og Derek Miles. Og selvom de fleste amerikanske trenere idag tar etter Bubka og trener Petrovs teknikk, blir fortsatt Bubkas resultater møtt med en viss mistro. Noen sier sågar at Brad Walker (6.05 meter) har verdensrekorden med "short peg". Dette henspeiler på at knekten som listen legges på er blitt mindre etter Bubka, Tarason ov Markov hoppet.

Hvem er så best: Idag bør vi være så storsinnet ovenfor vår nabo at vi lar Sverige få den tittelen. De har ihvertall verdens beste juniorer.

Angelica Bengtsson er også bare 17 år. Igår hoppet hun høyere enn den gamle verdensrekorden for junior hele tre ganger. Til slutt endte hun på 4.63 og er nå åttende best i verden.

Melker Svärd-Jacobson er 17 år og har hoppet 5.45 meter inne. Det er verdensrekord for aldersklassen, og bare 15 cm under U18 rekorden utendørs.

(verdens beste 11 åring er halvt svensk, broren hopper allerede for Sverige)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar